آموزش پس‌انداز کردن به کودک با روش‌هایی جالب و سرگرم‌کننده

راهنمایی کامل برای پدرومادرها

آموزش پس‌انداز کردن به کودکان از مهم‌ترین موضوعاتی است که زندگی سالم‌تر، شادتر و کم استرس‌تری را برای آن‌ها ممکن می‌کند. مشکل اینجاست که امور مالی برای بچه‌ها معمولا هیجان‌انگیز به‌نظر نمی‌رسند و آن‌ها علاقه‌ای ندارند مستقیما درس اقتصاد بگیرند. خوشبختانه، ترفندهای مختلف و روش‌های سرگرم‌کننده‌ای وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید مفاهیم مالی را به فرزندتان معرفی کرده و او را به پس‌انداز کردن تشویق کنید. در این مطلب، این راهکارها را با شما به‌اشتراک می‌گذاریم. پیشنهاد می‌کنیم با ما همراه باشید.

آموزش پس‌انداز کردن به کودکان چرا اهمیت دارد؟

آموزش پس‌انداز کردن به کودکان چرا اهمیت دارد؟
آموزش پس‌انداز کردن به کودکان زندگی سالم‌تر، شادتر و کم استرس‌تری را برای آن‌ها ممکن می‌کند./ عکس از: PeopleImages

 

آموزش پس‌انداز کردن به کودکان از مباحث مهمی است که آن‌ها را برای رویارویی هوشمندانه با تصمیمات مالی آماده می‌کند. فرزند شما در طول زندگی با چالش‌های اقتصادی گوناگونی مواجه خواهد شد. مدیریت این چالش‌ها و تصمیم‌گیری درست در مواقع بحرانی یکی از جدی‌ترین مهارت‌هایی است که از طریق یادگیری و تمرین طولانی مدت به‌دست می‌آید. این امر به‌ویژه در دنیای امروز و با وجود تبلیغات گسترده برای استفاده از تسهیلاتی مانند انواع وام و خریدهای اعتباری اهمیت بیش‌تری می‌یابد. چرا که این تبلیغات مخصوصا جوانان را به استفاده از این امکانات ترغیب می‌کند. ولخرجی‌های ناشی از این امر ممکن است مشکلات بسیار زیادی را برای‌شان به‌همراه داشته باشد. آشنایی با تکنیک‌های مدیریت مالی در آینده به فرزندتان کمک می‌کند بین درآمد و هزینه‌های‌اش تعادل ایجاد کند و برای دستیابی به اهداف بلندمدت‌ برنامه‌ریزی داشته باشد. آموزش مفاهیم مالی به کودکان را می‌توانید از دوران پیش دبستانی شروع کنید.


حتما بخوانید: بهترین سن کودک برای شروع یادگیری شنا؛ نکات ضروری که والدین باید بدانند

چند روش سرگرم‌کننده برای آموزش پس‌انداز کردن به کودکان پیش دبستانی

چند روش سرگرم‌کننده برای آموزش پس‌انداز کردن به کودکان پیش دبستانی
شما از طریق بازی و سرگرمی می‌توانید پس‌انداز کردن را به کودکان آموزش دهید./ عکس از: Amax-Photo

۱. با پول تقلبی بازی کنید

با پول تقلبی بازی کنید
بازی‌های جذابی را طراحی کنید و در خلال سرگرمی با استفاده از پول‌هایی که خودتان درست کرده‌اید پس‌انداز کردن را به کودک آموزش دهید./ عکس از: RichVintage

 

با استفاده از چند برگ کاغذ و به‌کارگیری کمی ذوق و قریحه مقداری پول جعلی درست کنید. سپس، سناریوهای جذابی را طرح‌ریزی کنید و در خلال بازی به فرزندتان مدیریت مالی و روش درست خرج کردن را بیاموزید. به این ترتیب، کم‌کم می‌توانید روش‌های پس‌انداز کردن را هم به او یاد بدهید. برای مثال، فرض کنید به فرزندتان ۵۰۰ هزار تومان پول داده‌اید. سپس، یک فروشگاه مواد غذایی فرضی را راه‌اندازی کنید و به او آموزش بدهید که فقط با ۳۰۰ هزار تومان برای غذای فردا مواد لازم را تهیه کند. به این ترتیب، او یاد می‌گیرد در هنگام خرید روی همه پول‌اش حساب نکند و همیشه بخشی از آن را برای بعد ذخیره کند.

۲. مونوپولی بازی کنید

مونوپولی بازی کنید
مونوپولی یکی از بهترین بازی‌هایی است که روش درست خرج کردن و پس‌انداز کردن را به بچه‌ها یاد می‌دهد./ عکس از: martince2

 

بازی‌های رومیزی مثل مونوپولی از بهتری ابزارهایی هستند که به معرفی مفاهیم مالی و آموزش پس‌انداز کردن به کودکان کمک می‌کنند. با استفاده از این بازی سرگرم‌کننده و جذاب، فرزندتان تجسم واضحی از پول و نحوه خرج کردن آن پیدا می‌کند.

۳. رقابت ایجاد کنید

رقابت ایجاد کنید
برای آموزش پس‌انداز کردن به کودکان می‌توانید بین خواهر و برادرها، دوستان یا کل اعضای خانواده رقابت ایجاد کنید./ عکس از: Chris-Ryan

بچه‌ها عاشق رقابت با یکدیگر هستند. بنابراین، برای آموزش پس‌انداز کردن به کودکان می‌توانید چالشی را برای فرزندان‌تان ایجاد کنید و آن‌ها را تشویق کنید که هر ماه مبلغی را ذخیره کنند. برای ایجاد اشتیاق بیش‌تر می‌توانید مبالغ جمع‌شده را با یکدیگر مقایسه کنید و به کسی جایزه بدهید که بیش‌ترین پس‌انداز را داشته باشد. انتخاب جوایز باید به‌گونه‌ای باشد که برای برنده شدن در کودکان ایجاد انگیزه کند. برای مثال، می‌توانید فرد برنده را به شهربازی، تئاتر یا سینما ببرید یا یکی از لوازم مورد نیاز و در عین حال محبوب‌اش را برایش خریداری کنید.

۴. با کمک فرزندتان اجناس دست دوم و بی‌استفاده را حراج کنید

با کمک فرزندتان اجناس دست دوم و بی‌استفاده را حراج کنید
فروش اجناس دست دوم منازل و کودکان در همه جای دنیا مرسوم است./ عکس از: Polina-Strelkova

 

با کمک فرزندتان مجموعه‌ای از کالاهای دست دوم منزل را جمع‌آوری کنید و آن‌ها را برای فروش بگذارید. با توجه به رشد سریع بچه‌ها، لباس‌های‌شان خیلی زود برای‌شان کوچک می‌شوند. در ضمن، بسیاری از اسباب‌بازی‌ها و نوشت‌افزار هم پس از مدتی استفاده دیگر به‌درد کودک‌تان نمی‌خورد و می‌تواند بچه دیگری را شاد کند. بنابراین، با همکاری هم می‌توانید این اقلام را گردآوری کنید؛ قیمت مناسبی را برای‌شان در نظر بگیرید؛ و به‌صورت آنلاین یا حضوری آن‌ها را برای فروش بگذارید. با انجام این کار ابتدا به بچه یاد می‌دهید که برخی از کالاها اگر چه پس از مدتی برای او بی‌استفاده شده‌اند؛ اما همچنان ارزشمند هستند و می‌توانند در جای دیگری به‌خوبی کاربرد داشته باشند. در وهله بعد، کودک یاد می‌گیرد سرمایه‌های خود را شناسایی کرده و با فروش به‌موقع از اتلاف‌شان جلوگیری کند. در مرحله آخر، به فرزندتان یاد بدهید پول به‌دست آمده از فروش این کالاها را پس‌انداز کند تا در موقعیت مناسب بتواند از آن به بهترین شکل ممکن استفاده کند.

۵. الگوی خوبی باشید

الگوی خوبی باشید
کودکان رفتارهای شما را می‌بینند و در زندگی همان‌ها را تقلید می‌کنند./ عکس از: Ivan-balvan

 

برای آموزش پس‌انداز کردن به کودکان لازم است خودتان هم اهل ذخیره کردن پول باشید. بچه‌ها بخش عمده‌ای از رفتارها و عادات‌شان را با الگوبرداری از والدین فرامی‌گیرند. بنابراین، مهم است که به فرزندتان نشان دهید پول ارزش زیادی دارد و هرگز نباید آن را بیهوده خرج کرد. طبیعی است که اگر کودک‌تان همیشه شما را در حال ولخرجی ببیند در آینده همین رفتار را تکرار می‌کند. پس به‌جای سخنرانی کردن، بخش قابل توجهی از پول‌تان را برای اهداف بزرگ‌تر ذخیره کنید.

۶. برای فرزندتان حساب پس‌انداز افتتاح کنید

برای فرزندتان حساب پس‌انداز افتتاح کنید
با گشایش حساب بانکی می‌توانید مفاهیم مالی و روش جمع کردن پول را به فرزندتان آموزش دهید./ عکس از: ismagilov

 

امروزه، اغلب بانک‌ها حساب‌های ویژه‌ای را برای کودکان در نظر گرفته‌اند که زیر نظر و با مدیریت والدین افتتاح می‌شوند و عمل می‌کنند. گشایش حساب بانکی یکی از روش‌های موثر برای آموزش پس‌انداز کردن به کودکان است. برای اثرگذاری بیش‌تر، حتما با همراهی فرزندتان به شعبه بانک مراجعه کنید و هدف از باز کردن حساب را برای‌اش توضیح دهید. با انجام این کار، علاوه بر ترغیب کودک برای ذخیره کردن پول و یاد دادن مفاهیم مالی به افزایش اعتماد به‌نفس او هم کمک می‌کنید.

۷. خواسته‌های فرزندتان را فورا برآورده نکنید

خواسته‌های فرزندتان را فورا برآورده نکنید
کودک باید یاد بگیرد که برای دستیابی به خواسته‌های خود لازم است صبر و تلاش کند./ عکس از: kool99

 

توجه داشته باشید، خواسته‌های کودک با نیازهای او تفاوت دارند. یکی از مهم‌ترین وظایف والدین این است که تا جای ممکن نیازهای فرزندشان را بی‌کم و کاست تامین کنند. با این حال، ممکن است کودک‌تان چیزهای گران‌قیمتی مانند یک دوچرخه یا یک دستگاه پلی‌استیشن جدید بخواهد که جزو نیازهای ضروری او نیستند. در این صورت، به او بیاموزید که همه چیز را نمی‌توان فوری به‌دست آورد؛ بلکه، لازم است برای خرید این اقلام برنامه‌ریزی کرده و پول‌های‌اش را پس‌انداز کند. با این روش، نه تنها کودک جمع‌آوری پول را می‌آموزد بلکه قدر اجناس خریداری شده را بیش‌تر می‌داند و از این کار خود احساس غرور می‌کند.

روش‌های آموزش پس‌انداز کردن به کودکان مقاطع دبستان و بزرگ‌تر از آن

روش‌های آموزش پس‌انداز کردن به کودکان مقاطع دبستان و بزرگ‌تر از آن
یادگیری روش‌های پس‌انداز کردن می‌تواند در بهبود زندگی آتی بچه‌ها تاثیرگذار باشد./ عکس از: AaronAmat

۱. هدف تعیین کنید

هدف تعیین کنید
کودک را ترغیب کنید هدف خاصی را در نظر بگیرد و پولش را برای دستیابی به آن هدف ذخیره کند./ عکس از: PeopleImages

 

یکی از بهترین روش‌های آموزش پس‌انداز کردن به کودکان مقاطع دبستان تا دبیرستان این است که آن‌ها را در جریان قیمت‌ها بگذارید. سپس، با تعیین اهداف کوتاه‌مدت و بلند مدت کمک‌شان کنید پول‌شان را برای خرید آن‌ها کنار بگذارند. در واقع، باید برای‌شان توضیح دهید که با ذخیره کردن مبالغ ثابتی در ماه پس از مدتی می‌توانند محصولات موردنظرشان را خریداری کنند. این روند، حتی می‌تواند برای خریدهای بزرگ و پرهزینه‌ای مانند دوچرخه، خودرو و لپ‌تاپ هم کارایی داشته باشد. انجام این کار موجب می‌شود بچه‌ها ارزش پول یا هدایای دریافتی را بدانند و فرهنگ صرفه‌جویی و برنامه‌ریزی برای خرید مایحتاج را یاد بگیرند. به‌علاوه با این روش، می‌آموزند پول‌های‌شان را به روش هدفمندی خرج کرده و از اتلاف آن خودداری کنند.

۲. اجازه بدهید خریدهای‌شان را شخصا انجام دهند

اجازه بدهید خریدهای‌شان را شخصا انجام دهند
کودک با خرید کردن یاد می‌گیرد منابع مالی‌اش را مدیریت کند./ عکس از: Peera_Sathawirawong

 

یکی از روش‌های آموزش پس‌انداز کردن به کودکان این است که ماهیانه یک عدد ثابت و قابل قبول را به‌عنوان پول توجیبی برای فرزندتان مشخص کنید. سپس، وظیفه تهیه برخی از مایحتاج‌اش را به خودش واگذار کنید. به این ترتیب، فرزندتان کم‌کم با ارزش پول، تناسب دارایی و هزینه‌ها و همچنین، راه‌های ذخیره کردن پول آشنا می‌شود و تصمیمات مالی خود را براساس واقعیت می‌گیرد.

۳. بودجه‌بندی را یادشان بدهید

بودجه‌بندی را یادشان بدهید
بودجه بندی به معنای مدیریت مالی و اتخاذ تصمیمات درست است./ عکس از: gwmullis

 

به‌جای آن‌که بدون هیچ هدف مشخصی یک قلک در اختیار فرزندتان قرار دهید، بودجه‌بندی پول را به او یاد بدهید. به این ترتیب، کودک از همان ابتدا یاد می‌گیرد پول‌های‌اش را تقسیم‌بندی کرده و هزینه‌های احتمالی را اولویت‌بندی کند. این عادت می‌تواند بسیاری از چالش‌های مالی دوران بزرگسالی را برطرف کند.

۴.  بچه‌ها را به بخشی از فرآیند پس‌انداز خانواده تبدیل کنید

بچه‌ها را به بخشی از فرآیند پس‌انداز خانواده تبدیل کنید
بچه‌ها را به بخشی از فرآیند پس‌انداز خانواده تبدیل کنید و آن‌ها را در تصمیمات مالی سهیم کنید./ عکس از: evgenyatamanenko

 

بچه‌ها را با خودتان به خرید ببرید و آن‌ها را تشویق کنید تا در روند پس‌انداز کردن پول خانواده سهیم باشند. به‌عنوان مثال، توجه آن‌ها را به تفاوت قیمت کالاهای مشابه در فروشگاه‌های مختلف یا مواقع گوناگون سال جلب کنید. فرزندتان باید یاد بگیرد در شرایط خاصی می‌تواند محصولی یکسان را با قیمتی ارزان‌تر خریداری کند. در هنگام خرید، خوب است مقداری از بودجه را در اختیارش بگذارید و به کودک آموزش بدهید که اقلام دلخواه‌اش را با قیمت مناسب خریداری کند.

۵. در مورد امور مالی خود صادق باشید

در مورد امور مالی خود صادق باشید
لازم است بچه‌ها با میزان درآمد خانواده و محدودیت‌های متناسب با آن آشنایی یابند./ عکس از: vitapix

 

تمرین عملی بهترین روش آموزش پس‌انداز کردن به کودکان است. بنابراین وقتی فرزندتان به‌اندازه کافی بزرگ شد، اجازه بدهید در امور مالی خانواده مشارکت داشته باشد. برای مثال، اقساط وام‌ها، میزان مالیات پرداختی و هزینه قبض‌ها و مقدار حقوق ماهیانه‌تان را برای‌اش مشخص کنید. درباره مسائل مالی آشکارا با کودک صحبت کنید و او را در جریان ترفیع یا افزایش حقوق خود قرار دهید. به این ترتیب، فرزندتان پیش از هر چیز می‌فهمد بخش قابل توجهی از درآمدتان صرف پرداخت هزینه‌های ضروری خانواده می‌شود. در مرحله بعد، کودک با مفهوم اهمیت ایجاد تعادل میان درآمد و هزینه‌ها و همچنین، مزایای فعالیت و سخت‌کوشی آشنا می‌شود. در نهایت، فرزندتان به‌خوبی متوجه می‌شود که کار کردن و درآمد شما چه نقش مهمی را در اقتصاد خانواده ایفا می‌کند. بنابراین، لازم است به همه سوالات مالی فرزندتان جواب بدهید و اشتباهات خود را در این زمینه برای‌اش بازگو کنید. به‌اشتراک گذاری تجربیات از بهترین روش‌هایی است که کودک را از انجام خطاهای مالی مشابه در امان نگه می‌دارد.

۶. فرزندتان را به کسب درآمد تشویق کنید

فرزندتان را به کسب درآمد تشویق کنید
خوب است کودکان را از سنین نوجوانی تشویق کنید یک شغل پاره وقت داشته باشند و با روش کسب و کار، ایجاد درآمد و ذخیره پول آشنایی یابند./ عکس از: LindaYolanda

 

دادن پول تو جیبی از وظایف والدین است. با این حال، اگر ماهیانه مبلغ زیادی را در اختیارش بگذارید انگیزه او را برای کسب درآمد از بین می‌برید. بسته به سن‌وسال کودک‌تان، لازم است او را با روند کار کردن و پول درآوردن آشنا کرده و تشویق‌اش کنید که برای استقلال مالی‌اش زحمت بکشد. با انجام این کار او ارزش پول و تلاش را بیش از پیش درک کرده و از ولخرجی و هدر دادن منابع مالی اجتناب خواهد کرد.

۷. اجازه بدهید از اشتباهات‌اش درس بگیرد

اجازه بدهید از اشتباهات‌اش درس بگیرد
کودکان باید فرصت اشتباه کردن داشته باشند تا بتوانند از خطاهای خود درس بگیرند./ عکس از: Khosrork

 

بیش از اندازه فرزندتان را از نظر مالی کنترل نکنید و فرصت اشتباه کردن را در اختیارش قرار دهید. اشتباهات انسان بزرگ‌ترین درس‌های زندگی و ماندگارترین تجربیات را به‌همراه دارند. برای مثال، اگر کودک به‌طور تصادفی برای خرید یک کالای غیر ضروری بیش از اندازه خرج کند به‌تدریج متوجه می‌شود که باید زمان بیش‌تری را برای دستیابی به هدف تعیین شده منتظر بماند. با کودک‌تان صحبت کنید و با مهربانی و آرامش خطاهای‌اش را توضیح دهید؛ کمک‌اش کنید تا اشتباهات‌اش را بشناسد و از آن‌ها درس بگیرد.

سخن آخر

در این مطلب، تلاش کردیم برخی از روش‌های موثر آموزش پس‌انداز کردن به کودکان را برایتان شرح دهیم. نظر شما چیست؟ آیا شما برای ترغیب بچه‌ها به جمع کردن پول راهکار دیگری را می‌شناسید؟ خوشحال می‌شویم دیدگاه‌ها و تجربیات‌تان را در بخش «نظرات کاربران» با ما و دیگر خوانندگان به‌اشتراک بگذارید.


در ادامه بخوانید: روش‌های مفید و موثر برای علاقه‌مند کردن کودک به ورزش کردن
منبع www.familyeducation.com www.dailyrecord.co.uk
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.