اصول دادن پول توجیبی به کودک و نوجوان؛ بایدها و نبایدها

در این مطلب، قصد داریم برایتان درباره اصول دادن پول توجیبی به کودک صحبت کنیم. با «بامامانا» همراه باشید.

اصول دادن پول توجیبی به کودک چیست؟

اصول دادن پول توجیبی به کودک چیست؟
پول توجیبی باید مناسب سن و سال کودک و به‌طور منظم پرداخت شود تا فرزندتان بتواند به‌طور هفتگی، دو هفته یک‌بار یا ماهیانه روی گرفتن عدد مشخصی حساب کرده و برای خرج کردن یا پس‌انداز کردن آن برنامه‌ریزی کند./ عکس از: AndreyPopov

 

با گذشت سال‌ها، فرزندتان کم‌کم بزرگ‌تر می‌شود و سرانجام زمان آن می‌رسد که کمک هزینه ماهیانه یا هفتگی مشخصی را برای‌اش در نظر بگیرید و آن را به‌طور منظم پرداخت کنید. در نگاه اول، احتمالا انجام این کار ساده به‌نظر می‌رسد. با این حال، ایجاد سیستمی که هم شما و هم فرزندتان با آن موافق باشید می‌تواند اندکی چالش‌برانگیز باشد. یادتان باشد، این روند باید با هدف یاد دادن مدیریت مالی، روش درست خرج کردن و پس‌انداز انجام گیرد.

بایدهای دادن پول توجیبی به کودک

بایدهای دادن پول توجیبی به کودک
اگر می‌خواهید فرزندتان مدیریت مالی را یاد بگیرد باید اصول دادن پول توجیبی به کودک را رعایت کنید./ عکس از: Alan-Graf

• سن مشخصی را برای پرداخت پول توجیبی به کودک تعیین کنید

وقتی صحبت از اصول دادن پول توجیبی به کودک به میان می‌آید، لازم است توجه کنید که آغاز این روند زمان خاصی ندارد. بنابراین، هر پدر و مادری بسته به سن کودک و شرایط منحصر به‌فرد خانوادگی می‌تواند از هر زمان که بخواهد کمک هزینه‌ای را برای فرزندش در نظر بگیرد. به این ترتیب، بچه کم‌کم یاد می‌گیرد دارایی‌اش را مدیریت کند و تصمیمات مالی عاقلانه‌ای بگیرد. با وجود این، بسیاری از کارشناسان معتقدند این کار را می‌توانید از سه سالگی کودک آغاز کنید. به این ترتیب، فرزندتان هر چه زودتر می‌تواند به بلوغ مالی برسد و از این نظر رشد خوبی داشته باشد.

• در زمان مشخصی پرداخت کنید

رعایت نظم و ثبات از مهم‌ترین اصول دادن پول توجیبی به کودک است. یعنی، ابتدا لازم است هفتگی یا ماهیانه بودن پرداخت‌ها را مشخص کنید. سپس، یک روز خاص در هفته یا در ماه را در نظر بگیرید و همیشه پول توجیبی را در همان روز به بچه بدهید. به این ترتیب، فرزندتان می‌تواند برای خرج کردن یا پس‌انداز کردن پول‌اش برنامه‌ریزی کرده و روی زمان دقیق دریافت آن حساب کند. یادتان باشد، دوره‌های پرداخت باید بسته به سن کودک در نظر گرفته شوند. برای مثال، کودکان کوچک‌تر باید به‌صورت هفتگی پول‌شان را دریافت کنند. اما برای نوجوانان می‌توانید دو هفته یک‌بار یا ماهیانه پول واریز کنید.

• مقدار پول توجیبی را تعیین کنید

مقدار پول توجیبی را تعیین کنید
مقدار پول توجیبی بسته به سن‌وسال کودک باید به‌تدریج افزایش پیدا کند./ عکس از: eyecrave-productions

 

از آن‌جا که قرار است فرزندتان مدیریت مالی را یاد بگیرد، تعیین کردن مقدار پول توجیبی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین، لازم است میزان کمک هزینه هفتگی یا ماهیانه را براساس سن کودک تعیین کنید. پیشنهاد می‌کنیم در ابتدا فقط مقدار کمی پول توجیبی به او بدهید و در صورت لزوم، آن را افزایش دهید.

در کشورهایی مانند آمریکا یا کانادا، توصیه می‌شود والدین به ازای هر سال سن کودک هفته‌ای یک دلار را برای‌اش در نظر بگیرند. به این ترتیب، یک کودک خردسال سه ساله در آمریکا هفته‌ای سه دلار به‌عنوان پول توجیبی دریافت می‌کند. بسته به موقعیت جغرافیایی‌تان بهتر است با دیگر والدین مشورت کنید تا مقدار پول توجیبی سایر همسالان فرزندتان را بدانید و بر همان اساس تصمیم‌گیری کنید.

در ضمن، لازم است مشخص کنید این کمک مالی باید کدام هزینه‌ها را پوشش دهد. برای مثال، برخی از والدین از فرزندشان انتظار دارند تمام هزینه‌های مربوط به خرید نوشت‌افزار و فعالیت‌های تفریحی‌اش را از محل پول توجیبی بپردازد. طبیعتا، این دسته از پدر و مادرها باید کمک هزینه بیش‌تری را به کودک پرداخت کنند. یادتان باشد، با بالا رفتن سن کودک و تغییر نیازهای او لازم است به‌تدریج مقدار پول توجیبی را افزایش دهید.

• برای فرزندتان مشخص کنید که از این پس پرداخت چه مخارجی برعهده خودش خواهد بود

پس از تعیین مقدار پول توجیبی و دوره‌های پرداخت آن، لازم است بسته به سن کودک صرف بخشی از هزینه‌ها را برعهده خودش بگذارید. برای مثال، می‌توانید به فرزند دبستانی‌تان بگویید که از این به بعد باید هزینه خرید بلیت سینما، شهربازی یا سرگرمی‌های دیگر را از محل پول توجیبی‌اش تامین کند و برای انجام این‌کارها دیگر از شما کمکی نگیرد.

با توجه به بالاتر بودن مبلغ کمک هزینه نوجوانان، می‌توانید مخارج تهیه بعضی از لباس‌ها و همچنین، پرداخت قبض تلفن همراه و بسته اینترنت را به خودش واگذار کنید.

• هزینه‌های اضافی را مشخص کنید

معلوم است که پول توجیبی کودک برای تامین همه هزینه‌های او کافی نخواهد بود. بنابراین، در بازه‌های زمانی گوناگون شما باید مبالغ دیگری را هم برای برآورده کردن نیازهای فرزندتان پرداخت کنید. با این حال، لازم است هنگام دادن این پول اضافی برای بچه روشن کنید که مثلا این مبلغ فقط و فقط باید صرف خرید پالتو، لوازم مدرسه، کلاس خصوصی یا دیگر موارد مشابه شود.

• در ازای انجام برخی از کارها به کودک دستمزد بدهید

در ازای انجام برخی از کارها به کودک دستمزد بدهید
با پرداخت پول در ازای انجام برخی از کارها، بچه‌ها را تشویق کنید در امور منزل مشارکت داشته باشند./ عکس از: Oli_Trolly

برای این منظور، می‌توانید انجام وظایف خاصی مانند مرتب کردن تخت، بیرون بردن سگ یا شستن ظروف را به فرزندتان بسپارید و دستمزد مشخصی را برای‌اش در نظر بگیرید. خوب است بچه را تشویق کنید و به او بگویید که با انجام کارهای بیش‌تر می‌تواند مبلغ بالاتری از شما دریافت کند.

به این ترتیب، استقلال، پشنکار و کار کردن در ازای دریافت دستمزد را به او یاد می‌دهید. یادتان باشد، باید نوع وظایف محول شده با سن‌وسال کودک تناسب داشته باشد. برای مثال، یک بچه خردسال از عهده چمن‌زنی برنمی‌آید؛ اما مطمئنا می‌تواند میز غذاخوری را تمیز کند و بشقاب‌ها را بچیند. برای فرزندتان توضیح دهید که شما یک خانواده‌اید و درست مثل یک تیم عمل می‌کنید. بنابراین، هر یک از اعضای این تیم باید وظایف خاصی را به‌عهده بگیرند و آن‌ها را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. به کودک بگویید، ارائه بهترین عملکرد و دریافت دستمزد می‌تواند تمرین خوبی برای پذیرش مسئولیت‌های جدی در بزرگسالی باشد.


حتما بخوانید: ۱۴ روش مفید و موثر برای مسئولیت‌پذیر تربیت کردن کودک

• مشخص کنید چه زمانی پول توجیبی فرزندتان را قطع خواهید کرد

لازم است فرزندتان به‌خوبی بداند تا چه زمانی می‌تواند روی دریافت پول توجیبی از شما حساب کند. به همین دلیل، خوب است با او صحبت کنید و برای‌اش شرح دهید که با رسیدن به سنی خاص و پیدا کردن یک شغل نیمه‌وقت یا تمام‌وقت پرداخت این کمک هزینه را متوقف خواهید کرد.

طبیعی است که این موضوع تا اندازه زیادی به فرهنگ خانوادگی شما و شرایط اجتماعی اطراف‌تان بستگی خواهد داشت. برای مثال، در بسیاری از کشورها و خانواده‌ها کودکان از ابتدایی‌ترین سال‌های نوجوانی می‌توانند به‌صورت نیمه‌وقت کار کرده و دستمزد مشخصی را دریافت کنند. این در حالی است که در برخی مکان‌های دیگر، بیش‌تر بچه‌ها حداقل تا سن هجده سالگی شغلی را برای خودشان دست‌وپا نمی‌کنند.

• الگوی خوبی باشید

برای اطمینان از این‌که فرزندتان مدیریت مالی را یاد می‌گیرد و بخشی از دارایی‌اش را پس‌انداز می‌کند، لازم است خودتان هم همین روند را دنبال کنید. بچه‌ها در همه امور زندگی تا اندازه زیادی از رفتارهای والدین‌شان پیروی می‌کنند. بنابراین، اگر خود شما فرد ولخرجی باشید و از عهده کنترل مخارج زندگی برنیایید، نمی‌توانید انتظار داشته باشید کودک‌تان یک حسابدار ماهر از آب در بیاید.

نبایدهای دادن پول توجیبی به کودک

نبایدهای دادن پول توجیبی به کودک
اگر از همان ابتدا و از نخستین سال‌های خردسالی مبلغ زیادی را به‌عنوان پول توجیبی کودک در نظر بگیرید، هرگز نمی‌توانید روش درست خرج کردن را به او یاد بدهید./ عکس از: blackjake

 

• هرگز از همان ابتدا مبلغ زیادی را به‌عنوان پول توجیبی برای کودک در نظر نگیرید.
• مقدار کمک هزینه بچه را ناگهان و به یک‌باره کاهش یا افزایش ندهید.
• در پرداخت پول توجیبی تاخیر نکنید و مبلغی را مشخص کنید که اطمینان دارید از عهده پرداخت منظم آن برمی‌آیید.
• پرداخت همه مخارج ریز و درشت را به کودک محول نکنید.
• بدون توضیح و تعیین موارد کاربرد، هیچ مبلغ دیگری را به کودک ندهید.
• اگر فرزندتان هنوز شغل نیمه‌وقت یا تمام وقت مناسبی پیدا نکرده، پول توجیبی‌اش را قطع نکنید.
• از دادن پول توجیبی به‌عنوان ابزاری برای زورگویی و تهدید کودک استفاده نکنید.

سخن آخر

در این مطلب، برایتان از اصول دادن پول توجیبی به کودک گفتیم و بایدها و نبایدهای آن را برایتان توضیح دادیم. نظر شما چیست؟ چگونه به فرزندتان پول توجیبی می‌دهید؟ آیا روش‌های دیگری را برای یاد دادن مدیریت مالی به بچه‌ها سراغ دارید؟ خوشحال می‌شویم نظرات و تجربیات‌تان را با ما و دیگر خوانندگان به‌اشتراک بگذارید.


در ادامه بخوانید: ۱۰ روش مفید برای آموزش خوش‌قولی به کودک + چند تمرین ساده
منبع www.parents.com www.canada.ca
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.