راهنمای کامل از پوشک گرفتن کودک؛ مرحله به مرحله و با روشهای موثر
در این مطلب، قصد داریم راهنمای کامل از پوشک گرفتن کودک را با شما بهاشتراک بگذاریم. اگر فرزند دلبند شما هم به سن مناسبی رسیده و تصمیم دارید پوشک را از زندگیش کنار بگذارید، پیشنهاد میکنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
اگر فرزند نوپای شما راه میرود؛ صحبت میکند؛ و مهارتهای قابل توجهی را کسب کرده است، احتمالا دیگر کمکم باید به فکر کنار گذاشتن پوشک باشید. ممکن است بپرسید، چه سنی برای انجام این کار مناسب است؟ مسأله این است که پاسخ یکسانی برای همه کودکان وجود ندارد. به عبارت بهتر، یک فرمول واحد را نمیتوان برای همه بچهها در نظر گرفت. حتی در بین خواهر و بردرها هم دیده شده که مثلا یکی از آنها در ۱۸ ماهگی و دیگری در ۲ سالگی برای انجام این کار آمادگی داشته است. با این حال، خبر خوب این است که روش از پوشک گرفتن تقریبا برای همه کودکان یکسان است.
از کجا بفهمم فرزندم آماده از پوشک گرفتن است؟
بسیاری از کارشناسان عقیده دارند، کودکان نوپا در سنین ۱۸ ماهگی تا ۲.۵ سالگی برای گرفتن از پوشک آمادگی دارند. بنابراین، کوچولوی دلبندتان دیر یا زود آماده میشود استفاده از لگن یا سرویس بهداشتی را تجربه کند. با این حال، توجه داشته باشید که انجام این کار قبل از ۲ سالگی کودکان اصلا توصیه نمیشود. دلیلش هم این است که شروع زودهنگام این کار نه تنها به کودک کمکی نمیکند، بلکه ممکن است باعث شود این فرآیند بیشتر از معمول طول بکشد. خوب است بدانید، معمولا دخترها زودتر از پسرها میتوانند پوشک را کنار بگذارند. با این حال طبیعتا، این موضوع درباره همه صدق نمیکند. در واقع، بهجای اینکه منتظر بمانید فرزندتان به سن خاصی برسد تا او را از پوشک بگیرید باید بهدنبال نشانههای آمادگی او باشید. برخی از این علائم عبارتند از:
- مهارتهای کلامی کودک بهاندازه کافی تقویت شده و میتواند اعلام کند میخواهد به توالت برود.
- کودک در فواصل زمانی منظم و در اوقات مشخصی از روز مدفوع میکند.
- پوشک کودک در طول شب خشک میماند.
- در طول روز، چندین بار به شما میگوید که میخواهد به دستشویی برود.
- در طول روز، برای مدت طولانیتری پوشکش خشک میماند.
- بدون کمک شما هم میتواند شلوار یا لباس زیرش را دربیاورد و دوباره بپوشد.
- حرف شما را میفهمد و دستورات ساده را درک میکند.
- دوست دارد مستقل باشد و بعضی کارهایش را خودش انجام بدهد.
نکته:
برای آنکه بتوانید فرآیند از پوشک گرفتن فرزندتان را با موفقیت پشت سر بگذارید باید صبر کنید تا چند علامت را بهطور همزمان نشان دهد.
چگونه میتوانم ذهنیت کودکم را برای از پوشک گرفتن آماده کنم؟
اگر فرزند نوپای شما نشانههای آمادگی برای از پوشک گرفتن را دارد وقت آن است که این فرآیند را شروع کنید. برای این منظور، ابتدا لازم است با او درباره این روند صحبت کنید. درک بچهها به مراتب بیشتر از آن چیزی است که تصور میکنید. بنابراین، بهسادگی میتوانید برایش توضیح دهید که همه از جمله خود شما، شریک زندگیتان و خواهر یا برادرش در زمان نیاز به دستشویی میروید و ادرار یا مدفوع میکنید.
با مهارت هر چه تمام، برای کودکتان شرح دهید که حالا دیگر بهاندازهای بزرگ شده است که او هم بتواند همین کار را انجام دهد. در اینجا، استفاده از لحن و کلام مناسب حرف اول را میزند. بنابراین، لازم است از کلماتی استفاده کنید که بار معنایی منفی نداشته و به بهترین شکل ممکن بیانگر این عمل دائمی و طبیعی باشند. برای مثال، هرگز عناوینی مانند «پیف» یا کلماتی از این قبیل را به مدفوع کودک اختصاص ندهید.
در عین حال، لازم است مراحل انجام کار را بهروشنی برایش بیان کنید. مثلا، خوب است به او بگویید: «اول باید یاد بگیری شلوار یا شورتت رو خودت دربیاری یا تنت کنی.» یا میتوانید بگویید: «ببین، برات یه لگن خریدم. اول باید یاد بگیری توی لگن جیش کنی. بعدش کمکم میتونی از توالت استفاده کنی.» خلاصه، هر نکتهای را که فکر میکنید گفتنش مفید خواهد بود با او بهاشتراک بگذارید.
اگر شاغل هستید یا به هر دلیلی قرار است چند ساعت در منزل نباشید، حتما به کسی که از فرزندتان مراقبت میکند اطلاع دهید این فرآیند را آغاز کردهاید. به این ترتیب، او هم هر چند ساعت یکبار فرزندتان را تشویق خواهد کرد که از لگن یا توالت استفاده کند. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که روند آموزش کودک در طول روز دچار وقفه نشده و برنامه از پوشک گرفتن کودک همچنان ثابت باقی بماند.
روشهای مختلف از پوشک گرفتن کودک چیست؟
۱. آموزش استفاده از لگن با محوریت کودک
این روش، یکی از موفقترین تکنیکهای از پوشک گرفتن بچههاست و بیشتر از هر چیزی بر مشاهده نشانههای آمادگی کودک تمرکز دارد. معمولا، والدینی از این روش استفاده میکنند که برای به پایان رسیدن این فرآیند عجله چندانی ندارند. توصیه میشود این کار را در فاصله ۲ تا ۳ سالگی بچهها شروع کنید؛ یعنی، درست زمانی که خود کودک برای استفاده از لگن یا توالت اظهار تمایل میکند.
مزایا:
در این روش، ابتدا از طریق گفتوگو و خواندن داستانهای مرتبط، فرزندتان را از نظر ذهنی برای شروع این فرآیند آماده میکنید. سپس، میتوانید لگن کودک را در هر نقطهای از منزل قرار دهید و از او بخواهید تمرین کند. بنابراین، اصلا حوصله بچه سر نمیرود و میتواند زمان طولانیتری روی لگن بنشیند. این موضوع، احتمال تحریک سیستم دفع ادرار و مدفوع فرزندتان را افزایش میدهد؛ راحتی بیشتر او را تامین میکند؛ اضطرابش را کاهش میدهد؛ و نهایتا، مقاومت و پسرفت کمتری را بهدنبال دارد.
معایب:
در این روش، باید شکیبایی بیشتری داشته باشید و زمان طولانیتری را صرف آموزش کنید. بهعلاوه، در طول دوره آموزش همچنان لازم است پوشک بخرید و در اوقاتی که بچه روی لگن نیست روند تعویض پوشک را ادامه دهید.
۲. آموزش سه روزه
این روش یکی از محبوبترین گزینهها در بین والدینی است که به دلایل مختلف تمایل دارند فرزندشان هرچه سریعتر آموزش ببیند. توصیه میشود این تکنیک را برای بچههایی مورد استفاده قرار دهید که حداقل ۲۲ ماه از تولدشان گذشته باشد. هفتهها قبل از شروع این فرآیند، حتما فرزندتان را با لگن یا سرویس بهداشتی آشنا کرده و درباره این روند برایش صحبت کنید. برای از پوشک گرفتن کودک در ۳ روز، لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:
- پوشک را کلا کنار بگذارید.
- فقط یک تیشرت راحت و شورت تن فرزندتان کنید.
- چند لگن را در گوشهوکنار منزل قرار دهید.
- تعداد زیادی لباس زیر برای کودکتان تهیه کنید و در دسترس داشته باشید.
- برای تمیز کردن اتفاقات احتمالی، چندین دستمال، سطل، مواد ضد عفونیکننده و پاککننده در دسترس داشته باشید.
- روی مبلها و تختخواب را با روکش یکبار مصرف جذبکننده آب بپوشانید.
- تا جای ممکن، سعی کنید در طول این ۳ روز در خانه بمانید.
- اجازه بدهید فرزندتان تا جای ممکن آب و مایعات بنوشد.
- هر بار که کودکتان موفق میشود از لگن استفاده کند به او پاداش بدهید.
- موفقیت فرزندتان را بهشدت تحسین کنید.
- کاملا صبور باشید و بههیچ عنوان با او دعوا نکنید.
مزایا:
با استفاده از این روش در کوتاهترین زمان ممکن میتوانید کودکتان را از پوشک بگیرید.
معایب:
ممکن است استرس و اضطراب زیادی را به فرزندتان تحمیل کنید. در عین حال، باید تمام مدت حواستان را جمع کرده و بر رفتار کودک نظارت داشته باشید. در ضمن، احتمالا بخش زیادی از این روزها را برای تمیز کردن اتفاقات ناخواسته صرف خواهید کرد.
۳. آموزش استفاده از سرویس بهداشتی یا لگن با محوریت والدین
این روش سازمانیافته مبتنی بر زمانبندی دقیق والدین است و درست مانند سایر روشها تنها در صورتی قابل اجراست که کودکتان آمادگی برای انجام این کار را داشته باشد. بهویژه، در شرایطی که کمک داشته باشید بهسادگی میتوانید این تکنیک را پیاده کنید و فرزندتان را از پوشک بگیرید. برای این منظور، در فواصل زمانی منظم یعنی هر ۲ یا ۳ ساعت یکبار، قبل و بعد از هر وعده غذا و قبل و بعد از هر نوبت خواب باید فرزندتان را روی لگن بگذارید یا به دستشویی ببرید.
مزایا:
برای اغلب بچهها سازگاری با این روش بسیار آسان است. در عین حال، استرس زیادی به آنها وارد نمیشود و بعد از گذشت چند روز، یاد میگیرند در زمانهای مشخص از لگن استفاده کنند یا به توالت بروند.
معایب:
از همان ابتدا، کودک نمیتواند نیاز بدنش را برای دفع ادرار و مدفوع تشخیص دهد. بنابراین، ممکن است چندین روز طول بکشد تا بتواند خودش را کنترل کرده و بهموقع شما را خبردار کند. در ضمن، لازم است در تمام روز حواستان را جمع کرده و زمانبندی منظم را رعایت کنید.
مراحل از پوشک گرفتن کودک چیست؟
۱. یکی از روشهای بالا را انتخاب کنید و آن را با دقت دنبال کنید.
۲. از پوشک گرفتن کودک را فقط در شرایطی شروع کنید که فضای منزل کاملا آرام باشد و شما و کودک هر دو از نظر روانی و جسمانی در وضعیت مناسبی باشید.
۳. به رفتارها و حرکات کودک دقت کنید. اغلب بچهها در هنگام نیاز برای دفع ژست خاصی میگیرند؛ سرخ و سفید میشوند؛ تمرکز میکنند؛ یا پاهایشان را جمع میکنند. در این شرایط، سریعا او را تشویق کنید که لباسش را دربیاورد و روی لگن بنشیند.
۴. اگر احساس میکنید سیگنالهای کودکتان خیلی واضح نیست میتوانید ۲۰ دقیقه بعد از صرف غذا، بعد از چرت زدن یا از هر ۲ ساعت یکبار او را روی لگن بنشانید.
۵. در صورت موفقیتآمیز بودن این تلاشها حتما فرزندتان را تشویق کنید. پاداش دادن از بهترین روشهایی است که بچهها را برای تکرار هر کار خوبی ترغیب میکند. برای این منظور، میتوانید از برچسبهای خوش آبورنگ، کتابها یا دفترچههای کوچک یا حتی بیسکوییتهای متنوع استفاده کنید. در ضمن، بهکار بردن جملاتی مانند: «من به تو افتخار میکنم.» هم بسیار کمککننده خواهد بود. پاداشهای بزرگتر را برای مواقعی ذخیره کنید که خودش بدون یادآوری شما از لگن استفاده کند.
۶. برای تمیز کردن اتفاقات ناخواسته آماده باشید و در این شرایط، بههیچ عنوان او را دعوا نکنید.
۷. پس از استفاده از لگن حتما به فرزندتان یاد بدهید خودش را خوب بشوید؛ خشک کند؛ دستمال را در سطل زباله بیاندازد؛ و دستهایش را بهخوبی صابون بزند. در ضمن، به او بگویید در صورت استفاده از توالت حتما باید سیفون را بزند.
سخن آخر
در این مطلب، تلاش کردیم راهنمای کامل از پوشک گرفتن کودک را با شما بهاشتراک بگذاریم. به خاطر داشته باشید، در مواقع بیماری، شرایط استرسزا، درست بعد از به دنیا آمدن یک نوزاد جدید یا در هنگام تغییرات اساسی هرگز نباید اقدام به انجام این کار کنید. نظر شما چیست؟ آیا شما کودکتان را از پوشک گرفتهاید؟ کدام روش را امتحان کردید؟ ممنون میشویم دیدگاهها و تجربیات خود را در بخش «نظرات کاربران» با ما و دیگر خوانندگان در میان بگذارید.