واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند در مدرسه چگونه باید باشد؟
در این مطلب، درباره واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند در مدرسه صحبت میکنیم. فارغ از سنوسال کودک، این موضوع میتواند برای همه مادرها و پدرها مفید باشد. پیشنهاد میکنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
تجربه قلدری و کتک خوردن در مدرسه میتواند مسیر تحصیلی، زندگی اجتماعی و وضعیت سلامت عاطفی کودک را برای همیشه تغییر دهد. در سالهای اخیر، موضوع قلدری کردن حتی از ایجاد آسیبهای فیزیکی فراتر رفته و دامنه آن تا اذیت و آزار اینترنتی هم گسترش یافته است. برخی از والدین ممکن است کتک خوردن را یکی از بخشهای عادی زندگی بچهها بدانند و آن را نادیده بگیرند. اما یادتان باشد آسیبهای روانی و عاطفی ناشی از این اتفاق ممکن است عواقبی جدی و دائمی را برای فرزندتان ایجاد کند.
قلدری چیست؟
پیش از بررسی مناسبترین واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند در مدرسه، لازم است با مفهوم قلدری آشنا شوید. قلدری کردن به معنای اذیت و آزار عمدی شخص دیگری است که معمولا نمیتواند از خودش دفاع کند. این آزارها تنها در کتک زدن خلاصه نمیشوند و معمولا برای مدتی طولانی ادامه پیدا میکنند. در مجموع، قلدری میتواند شامل کتککاری، تهدید، تمسخر یا کنار گذاشتن کودک از یک گروه یا فعالیت خاص باشد.
از کجا بفهمیم فرزندمان در مدرسه کتک خورده است؟
بعضی از بچهها به دلایل گوناگونی مانند ترس، شرم، احساس سرخوردگی یا نگرانی از واکنش پدر و مادر درباره کتک خوردن یا اذیتوآزار در مدرسه حرفی نمیزنند. یکی از اصلیترین وظایف هر پدر و مادری این است که از امنیت جسمی و روانی فرزندش در خانه، اجتماع و بهویژه در مدرسه اطمینان یابد. بنابراین، لازم است نشانههای آزار دیدن بچه در مدرسه را بشناسید و آنها را جدی بگیرید. بعضی از این نشانهها عبارتند از:
- بر روی بدن کودک زخمها یا کبودیهایی را میبینید که توضیح قانعکنندهای برایشان ندارد.
- متوجه میشوید لباس، کتاب، وسایل مدرسه یا سایر لوازم کودک آسیب دیده یا مفقود شده است.
- فرزندتان بیاشتها شده و میل چندانی به غذا و خوراکیهای مورد علاقهاش ندارد.
- فرزندتان خوب نمیخوابد یا کابوس میبیند.
- کودکتان کمحرف و منزوی شده و دیگر تمایلی به معاشرت با دوستاناش ندارد.
- فرزندتان دائما دچار درد معده و سردرد میشود.
- تمارض میکند و مکررا میخواهد بهجای مدرسه رفتن در خانه بماند.
- احساس میکنید اعتماد بهنفس و عزت نفساش را از دست داده است.
- دچار اضطراب اجتماعی شده و در جمعها احساس راحتی نمیکند.
- احساس میکنید کودکتان بدخلق و افسرده شده است.
- احساس میکنید منش و رفتارش بهطور توضیحناپذیری تغییر کرده است.
چرا باید کتک خوردن بچه در مدرسه را جدی بگیریم؟
قبل از هر چیز، خوب است یادآوری کنیم کتک خوردن و آزار دیدن بچه در مدرسه فقط زندگی قربانی را تحت تاثیر قرار نمیدهد؛ بلکه همه کسانی که بهنوعی با این مسئله در ارتباط بوده یا شاهد آن بودهاند هم از نظر روانی آسیب میبینند. یعنی، از بچه قلدر گرفته تا کودک کتک خورده، بچههای دیگری که ماجرا را از نزدیک دیدهاند تا مدیر و ناظم مدرسه و خانواده کودکان همگی بهنوعی درگیر ماجرا شده و بهطور جدی اذیت میشوند. طبیعی است که این حجم از آسیب به این تعداد از افراد را بههیچ عنوان نمیشود نادیده گرفت.
کتک خوردن بچه در مدرسه ممکن است چه عواقبی برایش داشته باشد؟
- اضطراب و افسردگی
- تغییر الگوی خواب و خوراک
- گوشهگیری
- از دست دادن شور و اشتیاق برای دنبال کردن فعالیتهای مورد علاقه
- مشکلات جسمی
- افت تحصیلی
بهترین واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند چیست؟
اعتماد فرزندتان را جلب کنید
وقتی احساس میکنید فرزندتان دچار مشکلی شده، قبل از هر انجام هر کاری باید اعتمادش را جلب کنید تا با خیال راحت بتواند با شما درددل کند. در مورد کتک خوردن و آزار دیدن در مدرسه، نمیتوان فقط به حدسیات اکتفا کرد. بنابراین، لازم است ابتدا فرزندتان وضعیت را تایید کند. برای برقراری ارتباط صمیمانه و رسیدن به جواب، باید آرامشتان را حفظ کرده و به احساسات کودک توجه کنید. به فرزندتان بگویید که برایش اهمیت قائلید. در این میان، ممکن است نتوانید همه مشکلات او را حل کنید؛ اما ضروری است به فرزندتان ثابت کنید در هر شرایطی میتواند روی حمایت شما حساب کند.
الگوی مناسبی باشید
قلدری، کتک زدن و آزار و اذیت دیگران یک رفتار تربیتی است. یعنی، کودکان چنین رفتارهای ضداجتماعی را از بزرگسالان، والدین، مربیان و رسانهها یاد میگیرند. از سوی دیگر، مقابله منطقی با خشونت، اجتناب از نشان دادن واکنشهای خشونتآمیز متقابل و دوری کردن از روابط مسموم هم از مهمترین ویژگیهایی هستند که بچهها آنها را از طریق آموزش صحیح فرامیگیرند. بنابراین، لازم است الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید و رفتار خوب را از سنین پایین به او بیاموزید. بهعنوان والدین کودک، اگر همواره از معاشرت با افراد منفی اجتناب کنید، کودک هم یاد میگیرد وارد روابط سمی نشود و از افراد مخرب دوری کند.
آموزش را جدی بگیرید
آموزش مداوم یکی از جدیترین اقداماتی است که علاوه بر جلوگیری کردن از قلدری به بچهها یاد میدهد چگونه باید با آزار و اذیت دیگران مقابله کنند. آموزش در این زمینه زمانی تاثیرگذارتر خواهد بود که هم در خانه و هم در مدرسه دنبال شود. بنابراین، از مربیان و آموزگاران در همه سطوح بخواهید آشکارا با بچهها راجع به این موضوع صحبت کنند. به این ترتیب، کودکان از خردسالی با ماهیت قلدری و خشونت آشنا میشوند و روشهای مقابله با آن را یاد میگیرند.
حمایت جامعه اطرافتان را جلب کنید
واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند باید در جهت جلب حمایت جامعه باشد. یادتان باشد خشونت یک مشکل اجتماعی است و همه افراد جامعه باید به آن واکنش نشان دهند. دلیلاش هم روشن است؛ در درجه اول، همانطور که قبلا هم گفتیم حتی تماشای کتک خوردن یک فرد هم میتواند آزاردهنده و مشکلآفرین باشد. در عین حال، اگر چه امروز کودک شما خشونت میبیند با این حال، احتمالا فردا نوبت دیگران خواهد شد. بنابراین، برای مقابله با کتک خوردن و آزار دیدن فرزندتان در مدرسه باید با همه افراد و گروههای زیر صحبت کرده و پشتیبانی آنها را جلب کنید:
- دانشآموزان
- والدین
- معلمان
- مدیر و معاون مدرسه
- مشاوران
- رانندگان سرویس
- سرایدار و کلیه پرسنل خدماتی مدرسه
وقتی فرزندتان مورد آزار و اذیت قرار میگیرد مهم است که خودتان با بچه قلدر یا والدین او مقابله نکنید. تجربه نشان داده که این کار نه تنها دردی را دوا نمیکند بلکه میتواند خطرناک باشد. در عوض، با جلب حمایت جامعه حساسیت اطرافیان را نسبت به رفتارهای خشونتآمیز افزایش میدهید؛ در ضمن، باعث میشوید افرادی با خشونت شخص مورد نظر مقابله کنند که بازوی اجرایی دارند.
پیگیری کنید
از مدیر مدرسه و آموزگاران بخواهید قوانین و مقررات مربوط زورگویی و خشونت فیزیکی و عاطفی را بهطور دقیق برای بچهها تشریح کنند. در ضمن، آنها باید فورا مداخله کرده و از ادامه این روند جلوگیری کنند. برای مثال، مسئولان مدرسه میتوانند کودک قلدر و خانواده او را به مدرسه دعوت کرده و با برگزاری جلسات توجیهی، عواقب تکرار این کار را برایشان توضیح دهند.
در عین حال، لازم است دیگر بچهها بدانند که سکوت و انفعال آنها میتواند افراد قلدر را قدرتمندتر کند. اغلب کودکان از ترس آنکه مبادا توجه فرد خشن را به خودشان جلب کرده و حملات او را متوجه خود کنند در مقابل آزار دوستشان ساکت میمانند. اما آنها باید یاد بگیرند که هرگز در مقابل خشونت منفعل عمل نکنند.
خشونت بچهها از چه عواملی ناشی میشود؟
فراموش نکنید بچههای قلدر هم مشکلاتی دارند که باید با آنها دستوپنجه نرم کنند. این دسته از کودکان ممکن است حتی بیشتر از دیگران به کمک بزرگسالان و افراد متخصص نیاز داشته باشند. یک کودک خشن معمولا از کمبود اعتماد، همدلی و مشکلات خانوادگی رنج میبرد. در ضمن، بسیاری از این قبیل بچهها اصلا تعریف دقیقی از خشونت ندارند و نمیتوانند درک کنند رفتارشان چقدر به دیگران آسیب میزند. به همین دلیل، تشویق مدارس برای آموزش بچههای قلدر و آشنا کردن آنها با پیامدهای اعمالشان را میتوان مفیدترین واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند به حساب آورد.
بچههای خشن بعدها دچار چه مشکلاتی میشوند؟
- در مدرسه ضعیف عمل میکنند و از نظر تحصیلی دچار مشکل میشوند.
- خشونت را بهعنوان راهی برای مقابله با مشکلات میدانند. بنابراین، در زندگی فردی و اجتماعی با ناکامیهای زیادی دستوپنجه نرم میکنند.
- این کودکان معمولا تمایل پیدا میکنند به اموال دیگران آسیب بزنند یا در موارد شدیدتر سرقت کنند.
- اغلب بچههای خشن در آینده به مصرف مواد مخدر یا الکل روی میآوردند.
- بسیاری از کودکان خشن در طول زندگی دچار مشکلات قانونی میشوند.
سخن آخر
در این مطلب، تلاش کردیم مناسبترین واکنش پدر و مادر به کتک خوردن فرزند در مدرسه را معرفی کنیم و برخی از نکات مهم در این زمینه را با شما بهاشتراک بگذاریم. به نظر شما چطور باید با یک فرد قلدر برخورد کرد؟ آیا تجربهای در این زمینه دارید؟ ممنون میشویم دیدگاهها و تجربیاتتان را در بخش «نظرات کاربران» با ما و دیگر خوانندگان در میان بگذارید.