چرا نباید دختر بچه‌ها را آرایش کرد؟ عکس‌العمل مناسب به تمایل کودکان به آرایش

اینجا برایتان به پرسشی مهم که اغلب خانواده‌های دختردار با آن روبه‌رو می‌شوند پاسخ داده‌ایم: چرا نباید دختر بچه‌ها را آرایش کرد؟

این روزها اغلب دختر بچه‌ها دوست دارند از لوازم آرایش استفاده کنند. بعضی از خانواده‌ها اصلا مشکلی با این موضوع ندارند. این در حالی است که برخی از والدین با تمام قوا از آرایش دختران خردسال‌شان جلوگیری می‌کنند. حالا، سوال اصلی این است که چرا نباید دختر بچه‌ها را آرایش کرد؟ انجام این کار چه ضررها و چه مشکلاتی را می‌تواند به‌دنبال داشته باشد؟ در این مطلب، قصد داریم به این پرسش‌ها پاسخ دهیم. پیشنهاد می‌کنیم با ما همراه باشید.

مضرات آرایش برای رشد شخصیت کودک

مضرات آرایش برای رشد شخصیت کودک
عکس از: PeopleImages

 

روانشناسان دوران کودکی را مهم‌ترین مقطع زندگی می‌دانند. رشد عاطفی و تربیتی کودک و نوع زندگی او در این دوران از اصلی‌ترین مواردی است که شخصیت فرد را پایه‌ریزی کرده و او را برای بزرگسالی آماده می‌کند. هرگونه اختلال در سال‌های کودکی می‌تواند پیچیدگی‌های شخصیتی فراوانی را به‌دنبال داشته باشد و سلامت روانی فرد را به شکل قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. آرایش کردن دختر بچه‌ها به خودی خود ممکن است کاری سرگرم‌کننده و جالب به‌نظر برسد. با این حال، همین تفریح ظاهرا بی‌ضرر می‌تواند اثرات مخربی را بر رشد آن‌ها بگذارد. برخی از اصلی‌ترین مضرات آرایش برای رشد شخصیت کودک عبارتند از:

۱. کودکی‌اش تمام می‌شود

دختر بچه‌ها به تقلید از مادر و سایر بزرگ‌ترها آرایش می‌کنند. در واقع، آن‌ها دوست دارند پا جای پای افراد بزرگسال بگذارند. ممکن است انجام این کار در وهله اول اهمیت چندانی نداشته باشد؛ با این حال، متاسفانه موضوع به همین‌جا ختم نمی‌شود. به‌تدریج، کودک تلاش می‌کند از سایر رفتارهای بزرگ‌ترها هم الگوبرداری کند و در قالبی متفاوت با ماهیت اصلی خود فرو برود.
کودکی که دائما آرایش می‌کند، علاقه کم‌تری به تحرک و بازی با همسالان خود دارد و تلاش می‌کند از نحوه گفتار، راه رفتن و سبک زندگی افرادی پیروی کند که فاصله سنی زیادی با او دارند. این امر نهایتا در روند رشد عاطفی و روانی دوران کودکی اختلال ایجاد کرده و دوران کودکی را به مراتب زودتر از آنچه که باید پایان می‌دهد. این فرآیند صدمات جبران‌ناپذیری را بر روح و روان بچه‌ها می‌گذارد و نتایج مخربی نظیر بلوغ کاذب را به‌دنبال دارد.

 ۲. رفتار جامعه با کودک تغییر می‌کند

دختر بچه‌هایی که آرایش می‌کنند به‌تدریج با تغییر رفتار جامعه مواجه می‌شوند. ممکن است رویکرد برخی از بزرگسالان به این دسته از کودکان تحقیرآمیز باشد. از سوی دیگر، بسیاری از افراد هم دیگر با آن‌ها مانند بچه‌ها رفتار نمی‌کنند. این در حالی است که دختر بچه آرایش کرده همچنان یک کودک به حساب می‌آید و به مراقبت، رسیدگی و محبت پاک و بی‌آلایش نیاز دارد. در عین حال، ممکن است نوع توجه برخی از افراد به این دختر بچه‌ها عوض شده و با نگاهی جنسی به آن‌ها بنگرند. مجموعه این عوامل، تناقضات بسیار زیادی را در روان کودک ایجاد کرده و می‌تواند با خطراتی جدی برای او همراه باشد.

 ۳. کودک دچار بحران هویت می‌شود

مضرات آرایش کودکان

با توجه به آن‌چه گفته شد، این کودکان به مرور دیگر نمی‌دانند به کدام دسته از انسان‌ها تعلق دارند. واقعیت این است که از نظر رفتاری دیگر نمی‌توان آن‌ها را کودک به حساب آورد. این در حالی است که به گروه بزرگسالان هم تعلق نداشته و همچنان نیازهای دوران کودکی در آن‌ها وجود دارد. این سردرگمی، کودک را دچار بحران هویت کرده و نهایتا به انزوا و افسردگی مزمن منجر می‌شود.

۴. فرهنگ‌سازی غلط اتفاق می‌افتد

آرایش کردن دختر بچه‌ها هم برای خودشان و هم برای جامعه اطراف‌شان آسیب‌زاست. به این معنا که بسیاری دیگر از کودکان هم با مشاهده چنین رفتاری ممکن است به تقلید از آن بپردازند. به این ترتیب، مشکلات یاد شده در میان گروه بزرگ‌تری از بچه‌ها گسترش یافته و تعداد چرخه‌های معیوب دوران کودکی افزایش می‌یابد.

۵. اعتماد به‌نفس کودک کم می‌شود

دختر بچه‌هایی که آرایش می‌کنند به‌تدریج اعتماد به‌نفس‌شان را از دست می‌دهند. به مرور زمان، آن‌ها دیگر چهره طبیعی و کودکانه خود را نمی‌پسندند. بنابراین، تمایل آن‌ها به آرایش کردن به‌صورت تصاعدی افزایش می‌یابد. این امر، احساسات منفی و مخربی نظیر کافی نبودن و تلاش برای جلب توجه دیگران را گسترش می‌‌دهد و در نهایت به انزوا و افسردگی و مشکلات شخصیتی دیگری منتهی می‌شود. این مشکلات ممکن است تمام زندگی کودک را تحت تاثیر خود قرار دهند.

۶. باور اشتباه درباره زیبایی در کودک شکل می‌گیرد

ترویج باور اشتباه درباره زیبایی در کودکان
عکس از: Ghislain & Marie David de Lossy

 

همان‌طور که قبلا هم گفتیم، تمایل دختر بچه‌ها برای آرایش کردن یکی از رفتارهایی است که در اثر الگوبرداری از بزرگسالان شکل می‌گیرد. این الگوبرداری به‌تدریج می‌تواند در جهات مختلفی گسترش یابد و مسیر زندگی کودک را تغییر دهد. برای مثال، ممکن است توجه بچه‌ها به سلبریتی‌هایی معطوف شود که با انجام انواع تکنیک‌ها و روش‌های جراحی، اندام و ظاهر زیبایی را برای خود به‌وجود می‌آورند.
کودکان بی‌خبر از همه‌جا دائما بدن خود را با این افراد مقایسه می‌کنند و دوست دارند شبیه آن‌ها بشوند. نهایتا، این دسته از بچه‌ها به‌دلیل برخورداری از دانش و تجربه ناکافی با استفاده از روش‌های ناسالم تلاش می‌کنند بدن خود را شبیه سلبریتی‌ها کنند. با گذشت زمان، این دسته از بچه‌ها تبدیل به بزرگسالانی می‌شوند که دائما به جراحی‌های زیبایی پناه برده و هرگز از ظاهر خود رضایت ندارند. اختلال خوردن، اضطراب، افسردگی و احساس ناکافی بودن تنها چند نمونه از مشکلاتی هستند که احتمالا در آینده برای این کودکان به‌وجود می‌آیند.

مضرات آرایش برای سلامت پوست کودک

مضرات آرایش برای سلامت پوست کودک
عکس از: Catherine Falls Commercial

 

اگر هنوز هم می‌پرسید: «چرا نباید دختر بچه‌ها را آرایش کرد؟» لازم است بدانید، انجام این‌کار در طولانی‌مدت ممکن است سلامت پوست کودکان را به خطر بیاندازد. پوست بچه‌ها به مراتب لطیف‌تر و حساس‌تر از بزرگسالان است. متخصصان پوست عقیده دارند، استفاده مداوم از لوازم آرایشی ممکن است مشکلات کوتاه‌مدت و طولانی‌مدتی را برای سلامت پوست بچه‌ها به‌همراه داشته باشد.
بدون رسیدگی منظم به پوست و استفاده از محصولات بهداشتی نظیر مرطوب‌کننده‌ها و پاک‌کننده‌های مناسب، آرایش کردن می‌تواند موجب خشکی، تحریک یا واکنش‌های آلرژیک در پوست شود. به‌علاوه، انجام این‌کار در بلند مدت می‌تواند کیفیت پوست را تغییر دهد و به ساختار آن آسیب بزند. به خاطر داشته باشید، استفاده مداوم و نادرست از لوازم آرایش موجب بسته‌شدن منافذ پوست و تجمع باکتری در سطح آن می‌شود. این از اصلی‌ترین عواملی است که بروز آکنه، ایجاد جوش‌های سرسیاه و بسیاری مشکلات دیگر را به‌دنبال خواهد داشت. مجموع عوامل یاد شده، می‌تواند در کاهش اعتماد به‌نفس بچه‌ها هم موثر باشند.

در مقابل کودکانی که آرایش کردن را دوست دارند چه باید بکنیم؟

در مقابل کودکانی که آرایش کردن را دوست دارند چه باید بکنیم؟
عکس از: Jasmin Merdan

 

طبیعتا، یکی دو بار استفاده از لوازم آرایش نمی‌تواند برای بچه‌ها مشکل‌آفرین باشد. در واقع، نگرانی‌ها از زمانی آغاز می‌شوند که کودکان دچار زیاده‌روی شده و می‌خواهند این‌کار را به‌صورت دائمی انجام بدهند. واقعیت این است که واکنش سخت‌گیرانه در مقابل این تمایل بچه‌ها می‌تواند با عواقب نامطلوبی همراه باشد. در این صورت، احتمالا حس لجبازی در کودکان تقویت شده و تمایل بیش‌تری برای انجام این‌کار پیدا خواهند کرد. بنابراین، در شرایط مناسب ممکن است مخفیانه آرایش کنند و به‌تدریج دروغ گفتن و پنهان‌کاری را یاد بگیرند. برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، پیشنهاد می‌کنیم از روش‌های زیر استفاده کنید:

• در مقام یک مادر الگوی مناسبی برای بچه‌ها باشید و تا جای ممکن کم‌تر آرایش کنید.
• خصوصا در فضای باز، با کودکان خود بیش‌تر وقت بگذرانید و به انجام فعالیت‌های سالم و سرگرم‌کننده‌ای نظیر پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و پیک‌نیک بپردازید.
• تا جای ممکن، بچه‌ها را با کتاب، نقاشی، تئاتر، موسیقی و سایر فعالیت‌های فرهنگی و هنری آشنا کرده و ذهن آن‌ها به انجام کارهای ارزشمند و دریافت اطلاعات مفید معطوف کنید.
• خیلی سخت‌گیری نکنید و گاهی اوقات اجازه بدهید کودک آرایش کند.
• برای دختر بچه‌ها لوازم آرایشی سالم و باکیفیتی تهیه کنید که کم‌تر به پوست‌شان آسیب بزنند.
• به‌جای استفاده مداوم از لوازم آرایش، کودکان را با روش‌های مراقبت از پوست، استفاده از مرطوب‌کننده‌ها، شوینده‌های مخصوص و ضدآفتاب آشنا کنید.

سخن آخر

با توجه به آن‌چه گفته شد، به‌خوبی می‌توان فهمید چرا نباید دختر بچه‌ها را آرایش کرد. به‌خاطر داشته باشید، برقراری ارتباطی صمیمانه و ایجاد فضای گفت‌وگو از مهم‌ترین راهکارهای موفقیت در امر تربیت کودکان است. در عین حال، با هدایت کودکان به سمت فعالیت‌های سازنده و آموزش آن‌ها برای الگوبرداری از افراد با فرهنگ و در عین حال، موفق می‌توانید مسیر ذهنی آن‌ها را تغییر دهید. فراموش نکنید، سخت‌گیری زیاد معمولا نتیجه مطلوبی را به‌همراه نخواهد داشت. پس بهتر است با فرزندان‌تان صمیمی و در عین حال، قاطع رفتار کنید.


در ادامه بخوانید: ۶ روش موثر برای آموزش دوست داشتن بدن به کودکان تا ۵ سالگی
منبع wtkr.com hindustantimes.com
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.